DAWsystem

ul. Dobrego Pasterza 110 lok. 86 31-416 Kraków
Telefon: 784 368 111
E-mail: biuro.dawsystem@gmail.com
Telefon całodobowy: 784 368 111

Zalety i wady płyty indukcyjnej

Od wielu lat kuchenki indukcyjne cieszą się niesłabnącym zainteresowaniem. Spotykamy je najczęściej w nowych domach i mieszkaniach, choć także osoby mieszkające w starszym budownictwie decydują się zastąpić palniki gazowe tym rozwiązaniem. Czy jednak indukcja to zawsze dobry wybór? Postanowiliśmy znaleźć odpowiedź na to pytanie, zbierając wszystkie za i przeciw indukcji. Jeżeli zastanawiasz się nad zakupem takiego urządzenia, koniecznie zapoznaj się z poniższym artykułem.

Jak działa płyta indukcyjna?

Aby lepiej zrozumieć zalety i wady płyty indukcyjnej, warto najpierw dowiedzieć się, w jaki sposób ona w ogóle działa. Kuchenka tego typu składa się ze szklanej płyty, pod którą znajdują się cewki. Ich celem jest wytworzenie szybkozmiennego pola elektromagnetycznego, co następuje podczas przepływania przez nie energii elektrycznej. Postawienie na powierzchni płyty specjalnego garnka spowoduje powstanie w nim prądów wirowych i wytworzenie ciepła. W przypadku takich urządzeń, jak płyta indukcyjna wady i zalety wynikają głównie ze sposobu ich działania.

Zalety kuchenki indukcyjnej

Do głównych zalet indukcji należy oszczędność energii. W porównaniu z płytami ceramicznymi zredukowano jej zużycie nawet o 25%. Dzieje się tak, ponieważ kuchenka indukcyjna rozpoznaje wielkość naczynia, a następnie dostosowuje pole grzania do jego powierzchni, dzięki czemu nie następuje utrata energii. Kolejna niezaprzeczalna zaleta to bezpieczeństwo użytkowania. Nie ma tutaj otwartego ognia, jak w kuchenkach gazowych, a powierzchnia płyty nagrzewa się tylko pod garnkami, dlatego znacząco zmiesza się ryzyko poparzenia w trakcie gotowania. Co więcej, przypadkowe włączenie płyty nie spowoduje nagrzania, o ile nie będzie na niej odpowiedniego naczynia. W takim przypadku, jak płyta indukcyjna zalety obejmują także łatwość utrzymania w czystości. Spadające na nią kawałki jedzenia nie przypalają się ani do niej nie przywierają. Natomiast płaska powierzchnia znacznie ułatwia czyszczenie. Warto też wspomnieć o intuicyjnej obsłudze, łatwej kontroli poziomu grzania czy dodatkowych funkcjach, jak np. minutnik.

Wady tego rozwiązania

Aby móc korzystać z opisanych wyżej zalet, trzeba niestety ponieść tego cenę. Zakup indukcji to spory wydatek, nawet rzędu kilku tysięcy złotych, jeśli zależy nam na płycie wysokiej jakości. Do tego trzeba doliczyć koszt garnków, patelni i innych naczyń, które muszą być przystosowane do indukcji, tzn. wykonane ze stali ferromagnetycznej. Jeśli użyjemy zwykłych garnków, to płyta po prostu się nie włączy. Dochodzi też wysoki koszt naprawy. Wynikające ze sposobu działania wady płyty indukcyjnej to także wytwarzanie pola elektromagnetycznego, które może uszkodzić znajdującą się w pobliżu kartę kredytową. W tym miejscu trzeba jednak zaznaczyć, że nie stwierdzono, by pole wytwarzane przez kuchenkę było niebezpiecznie dla użytkowników.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.